Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
program muzyczny
kobitka 
Aspirant d/s smyczy

Wiek: 21
Dołączyła: 08 Lip 2013
Posty: 4
Skąd: okolice gdanska
Wysłany: 2013-07-09, 09:52   program muzyczny

czy umie ktos mi powiedziec a najlepiej wytlumaczyc jak usunac podklad muzyczny z piosenki mp3. ? tzn nie mus byc calkiem usuniety ,moze byc sciszony.. albo chociaz program ( najlepiej darmowy ) do regulacji poziomu glosnosci wybranych czestotliwosci czy jakos tak :) prosze o wmiare szybka pomoc :)
 
 
Avatat 
Zapnę wtyczki



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 13 Lut 2012
Posty: 548
Skąd: Zamość
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-09, 10:29   

Nie to forum, nie ten dział ;)

Szukaj pod hasłami "Audacity usuwanie muzyki" itp: http://www.youtube.com/watch?v=_p5QC-4jGWA
 
 
tjakuszewicz 
Realizator FOH



Nagłośnienie: 4 kW
Pomógł: 51 razy
Wiek: 32
Dołączył: 28 Cze 2008
Posty: 1529
Skąd: Słubice
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-09, 10:46   

A nie lepiej od razu poszukać podkładu? Usuwanie wokalu to jest lipa bo się zwyczajnie nie da tego zrobić bez pokiereszowania całości.
_________________
www.fortesound.pl
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2290
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2013-07-09, 11:40   

Tomek, chyba chodzi o odwrotność jak czytam posta z tematem, wokal ma zostać.
_________________

 
 
tjakuszewicz 
Realizator FOH



Nagłośnienie: 4 kW
Pomógł: 51 razy
Wiek: 32
Dołączył: 28 Cze 2008
Posty: 1529
Skąd: Słubice
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-09, 11:51   

a faktycznie :p
Co nie zmienia faktu, ze to i tak do duszy robota i dość beze sensu :p
_________________
www.fortesound.pl
 
 
andrzej887 
Realizator FOH


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 17 Sty 2009
Posty: 1980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-07-09, 11:52   

Kobitka co to za piosenka ?
_________________
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
Król Julian
 
 
kris77 
Mistrz pionów


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 209
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-07-09, 13:57   

Daj tytuł tego kawałka to może będę miał podkład. Nawet tonacje może dobiorę jak potrzeba.
 
 
kardal 
Estradowiec - oaza spokoju



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: Nie lubię poniedziałku
Oświetlenie: Ciemność..widze ciemność
Pomógł: 352 razy
Wiek: 49
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 7217
Skąd: Kraków<ja>Bielsko
Wysłany: 2013-07-09, 21:20   

kobitka napisał/a:
czy umie ktos mi powiedziec a najlepiej wytlumaczyc jak usunac podklad muzyczny z piosenki mp3. ? tzn nie mus byc calkiem usuniety ,moze byc sciszony.. albo chociaz program ( najlepiej darmowy ) do regulacji poziomu glosnosci wybranych czestotliwosci czy jakos tak :) prosze o wmiare szybka pomoc :)


Z już gotowego kawałka nie wywalisz nic bez kancelacji pozostałego materiału. To nie takie proste. Usunięcie choćby gitar spowoduje "okaleczenie" wokalu itd, itd, itd........
_________________
Jak i co byś nie realizował to zawsze znajdzie się osoba, która stwierdzi, że zrobi to lepiej. Poproszona o to, by zrobiła to lepiej zostawia to zadanie tobie
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-10, 17:26   

zależy od rodzaju, ale czytałem że niektórzy dość skutecznie wycinają wokal.
tyle że tu odwrotna sytuacja jest. A wracając do pierwszego, gdzieś widziałem tutorial. Trzeba sie bawic z odwracaniem fazy na 1 kanale, gmerać z ustawieniem filtra dolnozaporowego, a na dodatek wszystko na koniec zmonofonizować.
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
kobitka 
Aspirant d/s smyczy

Wiek: 21
Dołączyła: 08 Lip 2013
Posty: 4
Skąd: okolice gdanska
Wysłany: 2013-07-12, 15:52   

ja potrzebuje samego wokalu z tego co tu przeczytalam znaczy ze to nie jest takie proste i wsumie nic wiecej jak tylko tyle co wiedzialam sie nie dowiedzialam . ale moze ma ktos w posiadaniu wokal tego rapera maliny z kawalka "niebieskie autostrady" ? naprawde nikt nie wie jak to zrobic ? ja moge sie nawet kilka miesiecy bawic bardzo mi zalezy ...
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-12, 16:09   

To będzie za***cie trudne, bo po pierwsze jest to nagranie wpół amatorskie, po drugie Malina nie żyje już prawie od roku...
Szkoda chłopaka, a wracając do tematu spróbuj namierzyć ZMORA ADHD RECORDS, on mu to nagrywał i masteringował, to może będzie jeszcze miał w posiadaniu ślady.
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
kobitka 
Aspirant d/s smyczy

Wiek: 21
Dołączyła: 08 Lip 2013
Posty: 4
Skąd: okolice gdanska
Wysłany: 2013-07-14, 21:17   

czy ten koles nagrywal razem z malina wszystkie jego kawalki ? dzieki za ten pomysl na to nie wpadlam a jesli juz tego nie ma lub nie moze tego udostepnic ? nie wiesz moze jak czlowiek sie dokladniej nazywa ?
Ostatnio zmieniony przez kobitka 2013-07-14, 21:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-14, 22:48   

Już z nim pisałem, bo przypadkiem trafiłem na jego profil na fb przy okazji słuchania goliniaka. Mówił że większość on, jednak już nie ma tego. na priv ci podeśle link jak coś
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-14, 22:59   

Krótko mówiąc - nie jest możliwe odseparowanie acapelli albo podkładu z gotowego nagrania. Jeżeli mamy do dyspozycji np. identyczny podkład, to można próbować, ale dysponując samym tylko utworem nie ma nawet co próbować. Oczywiście, w filmach się da ;)
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
kobitka 
Aspirant d/s smyczy

Wiek: 21
Dołączyła: 08 Lip 2013
Posty: 4
Skąd: okolice gdanska
Wysłany: 2013-07-15, 08:16   

no dobra no to dzieki wszystkim bardzo zobacze napewno cos mi sie uda korzystajac z rad waszych :)
 
 
kris77 
Mistrz pionów


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 209
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-07-15, 09:01   

kobitka zainteresuj się jeszcze firmą Celemony. Dość dawno temu kumpel na szkoleniu Digidesign wspominał że Celemony pracuje nad programem który ma skutecznie "rozłożyć" na czynniki pierwsze wav. Nie wiem czy im się to udało :wink: Poszukaj, poczytaj a może ?
 
 
Avatat 
Zapnę wtyczki



Pomógł: 21 razy
Dołączył: 13 Lut 2012
Posty: 548
Skąd: Zamość
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-07-15, 10:12   

Krisu, o to Ci chodzi: http://www.celemony.com/cms/index.php?id=products ?
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-15, 10:50   

Melodyna, owszem, robi niewyobrażalne rzeczy, ale tego nie. Jeszcze w przypadku starych nagrań z rzadkim aranżem coś się da, ale tylko gdy inne instrumenty nie grają tych samych dźwięków co wokal. Przede wszystkim jednak żeby melodyna rozpoznała dźwięk, to musi on mieć wysokość. Z rapem się nie da ;)
Jest parę innych programów (na pewno jeden, zapomniałem nazwy), które oprócz rozpoznawania wysokości teoretycznie potrafią rozpoznać charakter dźwięku i odróżnić fortepian od skrzypiec, ale na razie, podobnie jak wtyczki Zynaptiq ;) , działa to tylko na filmikach demonstracyjnych...
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
kris77 
Mistrz pionów


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 209
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-07-15, 14:08   

z Melodynki sam korzystam. Jest świetna ale ja wykorzystuję tylko do wokalu ew. dorabiam chórki jak ktoś nie umie zaśpiewać w głosie. Kolega mówił że Celemony pracuje nad całkiem nowym programem który miał rozpoznawać poszczególne traki (instrumenty, wokal) i miał pozwolić na edycję poszczególnych nutek. Kolega to nie jakiś bajkopisarz tylko profesjonalista w temacie a do tego testuje hardware i software dla firm, pism itp. z branży tak więc miałem powody żeby uwierzyć. Ja nie interesowałem się takim programem chociaż nieraz mógłby się przydać choćby do szybkiego ustalenia tonacji, przebiegu instr. Muszę się zainteresować tematem.
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-07-15, 14:47   

Prawdopodobnie masz "normalną" melodynę, a nie wersję DNA, czyli polifoniczną. Tak czy inaczej, niezależnie od tego, kto nad czym pracuje, nie da się, przynajmniej na razie ;)
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl