Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Raczkowanie w domowym studio - pomoc, wsparcie, porady :)
Luke15 
Monitorowiec



Nagłośnienie: Dr_Aus
Oświetlenie: 4,5kW
Pomógł: 21 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 1013
Skąd: Krosno / Trześniów
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2014-04-22, 20:25   Raczkowanie w domowym studio - pomoc, wsparcie, porady :)

A więc jak w temacie, zaczynam raczkowanie w temacie nagrań audio.

Zaraz na początku zaznaczę, że nikomu konkurencji robić nie chcę, bo nie mam do tego warunków ani budżetu żeby stworzyć jakieś studio.

Chcę podszkolić się w kwestii nagrywania ścieżek audio a przy okazji że mam "dostęp" do wokalistek nagrywać cover'y w Ich wykonaniu.

Dużo czytałem, szukałem poradników ale fajnie by było uzyskać jakieś wskazówki odnośnie narzędzi jakimi będę musiał się posługiwać oraz jak nimi operować.

Sprzęt jakim dysponuję, to oczywiście Notebook, na którym próbuję ogarnąć oprogramowanie SONAR X1 LE, i tutaj pytanie - jest ono dość rozbudowane, i czy nie prościej było by mi uczyć się na czymś prostym?

Mikser A&H ZED18, wiem już że o nagrywaniu wielościeżkowym nie ma mowy, bo nie posiada on takich możliwości, ale nagranie wokalu odbędzie się bez problemu.

Mikrofon póki co SM58. Wiem, pojemność da mi lepszą jakość, ale póki co nie chcę rzucać się na głęboką wodę.

Podkład puszczany na odsłuch z wyjścia liniowego i zgrywam sam wokal, następnie w programie robię mastering razem z podkładem. To tak ogólnie, jak ja to widzę, ale póki co bardzo mało widzę.

Proszę o jakieś porady, czy użyć innego programu, jak rozwiązać kwestię być może innej formy nagrywania.

Obecnie nie posiadam zewnętrznych kompresorów czy bramek, więc w opcję wchodzą tylko wtyczki programowe.

Są jakieś poradniki od podstaw z programem SONAR?

W AudaCity nagrywanie z ZED'a idzie bezproblemowo, ale nie mogę obczaić jak zrobić to w Sonar'e.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. :wink:
_________________
Jak to się nie da?! Zaraz zrobimy! :)
 
 
andrzej887 
Realizator FOH


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 17 Sty 2009
Posty: 1980
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-04-22, 22:45   

To nagrywaj w audacity a potem importuj sciezki do sonara .
Ja tego softu nie znam , jak już coś musze to robie na cubase .
W samym sonarze powinieneś znależc dynamikę i eq w postaci vst . Tak ze instrukcja i do przodu .
Pamietam tylko ze sonar ma bardzo fajne instrumenty vsti do typowej elektroniki , ale to w pelnej wersji .
_________________
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
Król Julian
 
 
Luke15 
Monitorowiec



Nagłośnienie: Dr_Aus
Oświetlenie: 4,5kW
Pomógł: 21 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 1013
Skąd: Krosno / Trześniów
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2014-04-22, 23:02   

Tak, ja mam tylko podstawową wersję X1 LE więc dość uboga w porównaniu wersją chociażby PRODUCER.

Obczaiłem nagrywanie, ale nie o to chodzi. Samo nagrywanie nie jest trudne. Chodzi mi o to, czy dobrze to sobie przemyślałem tzn. Mam podkład który puszczam wokalistce z lapka liniowo na AUX'a (słuchawki), nagrywam sam wokal w jakimkolwiek programie poprzez USB z ZED'a i potem robię mix całości tak?

O samym miksie to już rozległy temat, ale tutaj nie będę zbyt wiele kombinował.
_________________
Jak to się nie da?! Zaraz zrobimy! :)
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-22, 23:17   

Jeżeli myślisz o puszczaniu podkładu z innego programu a nagrywanie w innym, to nie. Da się, ale... Podkład jest jednym śladem w DAW (sonar, audacity czy cokolwiek) a wokal drugim (i kolejnymi). Jedne tylko odtwarzasz (podkład, uprzednio nagrane wokale), inne nagrywasz i jednocześnie odtwarzasz (jeżeli korzystasz z monitoringu programowego) albo tylko nagrywasz (jeżeli korzystasz z direct monitoringu, sprzętowego) a odsłuch nagrywanego śladu realizujesz korzystając z możliwości miksera. Ważne, że wszystko jest w jednym programie synchronicznie.
Poza tym "łączenie" śladów do kupy to jest zgranie (miks) a nie mastering ;)
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
Luke15 
Monitorowiec



Nagłośnienie: Dr_Aus
Oświetlenie: 4,5kW
Pomógł: 21 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 1013
Skąd: Krosno / Trześniów
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2014-04-22, 23:34   

Czyli np. chociażby w AudaCity, na jednej ścieżce odtwarzam podkład - przez wyjście liniowe na mikser z którego daję odsłuch wokalistce, natomiast zgrywam Jej wokal po USB z miksera na drugiej ścieżce - tak to najprościej ogarnąć na początek? :)

ZED18 nie ma możliwości jednoczesnej wysyłki sygnału do miksera i powrotu nagrania do komputera po USB bo nie oferuje nagrywania wielościeżkowego.
_________________
Jak to się nie da?! Zaraz zrobimy! :)
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-22, 23:39   

ZED taką możliwość musi mieć, ma interfejs 2in/2out. Podkład musi wychodzić z tego samego urządzenia, na którym się nagrywa, inaczej nie opanujesz opóźnień.
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
Luke15 
Monitorowiec



Nagłośnienie: Dr_Aus
Oświetlenie: 4,5kW
Pomógł: 21 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 1013
Skąd: Krosno / Trześniów
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2014-04-22, 23:52   

ZED ma możliwość albo STEREO albo 2xMONO, przez USB innej możliwości chyba nie ma, szukałem mnóstwo informacji na ten temat i wszędzie tak samo.


Wszystko z jednego urządzenia owszem, tylko podkład dam z wyjścia liniowego z karty dźwiękowej (słuchawki) natomiast nagrywać będę przez USB. Czemu tak nie może być?

Dlatego też zgłosiłem się o pomoc, do tych co lepiej ogarniają temat.

A powiedz mi, jak wygląda potem zabawa z nałożeniem efektów na wokal? Będę miał w którymś programie taką możliwość? Jaki sprawdza się najlepiej w takim nagraniu?

[ Dodano: 2014-04-23, 00:32 ]
Zwracam honor, udało mi się właśnie jednocześnie wysłać podkład na mikser, oraz nagrać wokal, fajnie że się udało, przynajmniej problem opóźnień mam niejako z głowy.

Teraz kwestia samego nagrania. W celu uniknięcia przesteru na wokalu, lepiej chyba nagrać go ciszej ze względu na to że nie posiadam kompresora zewnętrznego? Bo całość dam radę zrobić głośniej, ale z przesterem sobie nie poradzę w programie... Dobrze myślę?

No i jakie stosować efekty w takich nagraniach, bo nigdy wcześniej nie nagrywałem wokali w studio i nie wiem czego używać, a czego nie.
_________________
Jak to się nie da?! Zaraz zrobimy! :)
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-23, 08:53   

Optymalny poziom nagrania to -12, -18 dBFS, średnio, ze szczytami dochodzącymi "do iluś", w sumie nawet do zera, ale wtedy margines jest malutki, lepiej go zostawić. Istotne jest, że wysoki poziom śladu wcale nie gwarantuje lepszej jakości, często wręcz przeciwnie. W przypadku prostych 16 bitowych interfejsów (chyba ten zed tak ma) warto może walczyć o trochę wyższy poziom, ale ostrożnie, a ponieważ jakość i tak będzie taka se, może lepiej wyrabiać sobie dobre nawyki? W żadnym wypadku nie można przesterowywać, tak uszkodzony ślad jest nienaprawialny.
Efekty... normalnie, dużo by pisać ;) kompresor na pewno, korektor (HPF obowiązkowo), "talent" czyli pogłos, delay i chorus/detune, mnóstwo możliwości. Wszystko znajdziesz w najtańszym nawet DAWie albo wśród darmowych wtyczek VST.
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl