Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Pytanie
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 19:36   Pytanie

Witam. Mam pilne pytanie. Mam wzmacniacz Crown lps 2500 + 2x Jbl JRX 125. W poniedziałek mam bal. Jest on na takiej sali gimnastycznej. Będzie dużo dekoracji więc echa dużego nie powinno być. Sufit jest na wysokości ponad 10 metrów, ale będą tkaniny na wysokości około 3 metry. No i nie wiem czy starczy ten zestaw, bo jeszcze mam dwie po 150W kolumny. Jeśli nie to mogę pożyczyć jeszcze dwa subbasy RCF 4 PRO 8001AS. I jeśli tak to nie wiem jak to podłączyć... Mam mikser Behringer MX2004A. Czy można że podłączyć Mikser --> Subbasy > Końcówka > JBL ?
 
 
waldek415 
To ja skoczę po piwo


Nagłośnienie: 1.6KW
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 91
Skąd: Leszno
Wysłany: 2009-02-11, 19:40   

dobrze by było jak byś mixer studyjny
 
 
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 19:55   

Nie rozumiem...
 
 
waldek415 
To ja skoczę po piwo


Nagłośnienie: 1.6KW
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 91
Skąd: Leszno
Wysłany: 2009-02-11, 20:05   

z mixera najesz sygnał na mixer studyjny a w mixerze studyjnym masz parę wyjść na wzmacniacze bo bezpośrednio z mixera dj-skiego nie dasz sygnału na sub basy jak są aktywne
 
 
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 20:08   

Ja nie mam mixera Djskiego. Ten behringer to jest studyjny....
 
 
jacksound 
Zaczynam zwijać kable


Nagłośnienie: FOH 2x5KW RMS
Pomógł: 49 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 329
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-02-11, 20:10   

Kolego jeśli chcesz podłączyć subbasy aktywne, to musisz tylko rozgałęzić sygnał po mikserze. Zależy gdzie masz podwójne gniazda wejściowe, w końcówce, czy w subie. Dajesz sygnał z miksera na input, zaś link wykorzystujesz do drugiego urządzenia. Tak naprawdę niema znaczenia kolejność.
_________________
Czy pomogłem?





Robię sklep www.jaceksound.pl -dla kolegów z forum fajne rabaty!
 
 
kozpaw 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: mla123, uBR15
Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 06 Lut 2009
Posty: 132
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2009-02-11, 20:10   Re: Pytanie

lukaszek016 napisał/a:
Witam. Mam pilne pytanie. Mam wzmacniacz Crown lps 2500 + 2x Jbl JRX 125. W poniedziałek mam bal. Jest on na takiej sali gimnastycznej. Będzie dużo dekoracji więc echa dużego nie powinno być. Sufit jest na wysokości ponad 10 metrów, ale będą tkaniny na wysokości około 3 metry. No i nie wiem czy starczy ten zestaw, bo jeszcze mam dwie po 150W kolumny. Jeśli nie to mogę pożyczyć jeszcze dwa subbasy RCF 4 PRO 8001AS. I jeśli tak to nie wiem jak to podłączyć... Mam mikser Behringer MX2004A. Czy można że podłączyć Mikser --> Subbasy > Końcówka > JBL ?



Jeżeli to jest hala sportowa to dodatkowe subbasy będą niezbędne, akurat te które możesz pożyczyć to jest to bardzo wysoka liga więc będzie oki.

Jeśli chodzi o podłączenie zestawu to dokładnie tak jak napisałeś. bo z tego co wyczytałem w opisie końcówki to nieposiada ona gniaz do linkowania więc mikser do basów z basów do końcówki no i oczywiście do końcówki JBL


o co chodzi z tym mikserem studyjnym :mrgreen: ?? przypuszczam że to jakiś żart :lol:
Ostatnio zmieniony przez kozpaw 2009-02-11, 20:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacksound 
Zaczynam zwijać kable


Nagłośnienie: FOH 2x5KW RMS
Pomógł: 49 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 329
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-02-11, 20:11   

O ile pamiętam ten mikser ma wyjścia na XLR i drugie na jack symetryczny, możesz oba sygnały wziąć z miksera.
_________________
Czy pomogłem?





Robię sklep www.jaceksound.pl -dla kolegów z forum fajne rabaty!
 
 
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 20:18   

Kolega waldek415 napisał, że mam mikser djski to napisałem, że studyjny :mrgreen: A to nic się nie stanie jak podłączę końcówkę do subbasa? Bo tam może jakiś sygnał inny mocniejszy idzie i końcówce się nic nie stanie? Pytam, bo naprawdę nie mam pojęcia, nigdy tak nie robiłem...
 
 
jacksound 
Zaczynam zwijać kable


Nagłośnienie: FOH 2x5KW RMS
Pomógł: 49 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 329
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-02-11, 20:22   

Nic się nie stanie, to ten sam sygnał, najpierw wchodzi do sub np. a potem podajesz go dalej do końcówki.
_________________
Czy pomogłem?





Robię sklep www.jaceksound.pl -dla kolegów z forum fajne rabaty!
 
 
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 20:25   

Ok, to dziękuję bardzo :grin:
 
 
jacksound 
Zaczynam zwijać kable


Nagłośnienie: FOH 2x5KW RMS
Pomógł: 49 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 329
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-02-11, 20:26   

Oczywiście na subie i na końcu masz potencjometry i możesz np. na subie zmniejszyć sygnał wejściowy, nie wpłynie to na sygnał dostarczany do końcówki. Z tym basem na sali to nie przesadzaj, może początkowo go przymknij i powoli dodawaj słuchając, najlepiej odkręć jak przyjdzie trochę ludzi. Pozdrawiam
_________________
Czy pomogłem?





Robię sklep www.jaceksound.pl -dla kolegów z forum fajne rabaty!
 
 
kozpaw 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: mla123, uBR15
Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 06 Lut 2009
Posty: 132
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2009-02-11, 20:30   

Właśnie sprawdziłem i potwierdzam słowa kolegi jacksound
ten mikser posiada dodatkow gniazda out jack

A więc rozwiązania pospinania tego do kupy masz dwa :grin:

pierwsze to to które ci zaproponowałem (zapewniam że bezpieczne)
i drugie zaproponowane przez jacksounda (wyprzedzając pytanie również bezpieczne :grin: )
Więc i to i to jest oki
 
 
mirek143 
Zapnę wtyczki


Nagłośnienie: VRX+EV
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 584
Skąd: ciechanów
Wysłany: 2009-02-11, 20:32   

Wejdz do tych basów RCF-a, a w nich masz zwrotnicę, więc wyjdź z nich na końcówkę od JBL-ek, wyjściem HF i będzie tak jak powinno. Jast też w nich zapewne wyjście bezpośrednie z ominięciem zwrotnicy i przez nie też możesz, lecz lepiej ze zwrotnicą.
_________________
"Mówić o muzyce - to jak tańczyć o malarstwie"
Ostatnio zmieniony przez mirek143 2009-02-11, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jacksound 
Zaczynam zwijać kable


Nagłośnienie: FOH 2x5KW RMS
Pomógł: 49 razy
Wiek: 50
Dołączył: 11 Wrz 2006
Posty: 329
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-02-11, 20:34   

Jak będziesz podłączał z miksera to koniecznie użyj jack stereo i podłącz symetrycznie, bo jack mono zepsuje symetrię w XLR.
_________________
Czy pomogłem?





Robię sklep www.jaceksound.pl -dla kolegów z forum fajne rabaty!
 
 
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 20:43   

Zrobię chyba tak, że podłączę przez XLR mikser z subami i potem suby do wzmacniacza.. Chyba będzie dobrze
 
 
kozpaw 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: mla123, uBR15
Pomógł: 11 razy
Wiek: 39
Dołączył: 06 Lut 2009
Posty: 132
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2009-02-11, 20:52   

lukaszek016 napisał/a:
Zrobię chyba tak, że podłączę przez XLR mikser z subami i potem suby do wzmacniacza.. Chyba będzie dobrze


tak jak pisałem wcześniej napewno będzie dobrze
 
 
mirek143 
Zapnę wtyczki


Nagłośnienie: VRX+EV
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 584
Skąd: ciechanów
Wysłany: 2009-02-11, 20:53   

Zrób właśnie tak, będzie z podziałem pasma. Przez zwrotnice bas z górek nie będzie się nakładał na bas z subbasów.
_________________
"Mówić o muzyce - to jak tańczyć o malarstwie"
 
 
lukaszek016 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: 1,5 kW
Pomógł: 8 razy
Wiek: 26
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 122
Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2009-02-11, 21:10   

No i czy to wszystko starczy na taką salę? Tam będzie dużo dekoracji ze styropianu i tkanin różnych. Chodzi mi czy starczą te dwie Jrxy 2x500W + dwa RCFY 2x 800W ?
 
 
mirek143 
Zapnę wtyczki


Nagłośnienie: VRX+EV
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 584
Skąd: ciechanów
Wysłany: 2009-02-11, 21:14   

Raczej wystarczy, a jak coś, to puść te małe kolumienki osobną końcówką np. z wyjścia monitor i skieruj bardziej do środka.
_________________
"Mówić o muzyce - to jak tańczyć o malarstwie"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl