Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Yamaha TF5 vs. Midas M32 - opinie
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 789
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-04-17, 08:42   Yamaha TF5 vs. Midas M32 - opinie

Witam.
Zastanawiam się nad zakupem stołu. Do tej pory faworytem był M32, ale jako, że się pojawiła Yamaha, a Yamahy lubię, to mam pytanie.
Ktoś może wie coś więcej o tym stole? Cena niby ma być 4200$, więc mniej więcej tyle, co M32.

Ma 8 DCA, jak Midas, ale ma więcej AUXów (8 mono + 6 stereo). Ma też dotykowy ekran.

Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony przez guitarman6666 2015-04-17, 08:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
fabiaol 
Mistrz pionów


Nagłośnienie: 12 RB281 6 MBR 4 VSC
Oświetlenie: Nie narzekam na egipskie ciemności
Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 225
Skąd: Wieluń
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-04-17, 10:09   

Ile ma gałek ta yamaha, bo już seria QL dość skutecznia została okrojona z gałek, co prawda jest jedna gałka główna "touch and turn" ale mnie do końca takie rozwiązanie nie przekonuje.
 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 789
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-04-17, 14:42   

Do QL idzie się przyzwyczaić.
 
 
HansKloss 
Moderator


Nagłośnienie: OKTA System
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 1449
Skąd: że znowu, drogi panie...
Wysłany: 2015-04-19, 14:24   

TF - do naprawdę prostych zastosowań, M32 - dwie klasy wyżej.
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 20
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2015-04-20, 11:20   

HansKloss, popieram,
Brak trzech gałek do EQ to już przesada w okrajaniu.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
fabiaol 
Mistrz pionów


Nagłośnienie: 12 RB281 6 MBR 4 VSC
Oświetlenie: Nie narzekam na egipskie ciemności
Pomógł: 12 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 225
Skąd: Wieluń
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-04-20, 11:52   

Ta seria TF to jakiś żart, kręcić nie ma czym do tego jakaś dziwna filozofia mikser dla ludzi co nie mają pojęcia do kręcenia. Auto gain, algorytmy podpowiadające korekcje, jeszcze trochę, a zawód realizatora dźwięku zmieni się w robota czy jakieś inne ustrojstwo, które zrobi wszystko za nas.
 
 
bassior 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 241
Skąd: się wziął Jarosław?
Wysłany: 2015-04-20, 14:36   

Kontratak Yamahy do Berego nie powiódł się? :mrgreen:
 
 
pawelangol 
Noszę już kejsy


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 120
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-04-20, 15:35   

Do wszystkiego można się przyzwyczaić, ciekawe jak wypada brzmieniowo w porównaniu w swej klasie.
_________________
Pol-Audio
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-04-20, 21:48   

tutaj także, mega irytująca przypadłość yamaszek, zamiast wywalić gały od channel stripa na wierzch jak przykładowo w x32. to zamiast tego w tym miejscu pusta przestrzeń i wielki logo. pawelangol, wydaje mi się, że w tej klasie, brzmienie ma znaczenie drugorzędne. Więcej się liczą możliwości i ergonomia i wygoda pracy. a tutaj jakoś tego nie widzę.
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
HansKloss 
Moderator


Nagłośnienie: OKTA System
Pomógł: 42 razy
Wiek: 38
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 1449
Skąd: że znowu, drogi panie...
Wysłany: 2015-04-21, 12:08   

Kiedyś konsoleta cyfrowa wywodziła się wprost z analogowej - w sensie powierzchni roboczej. Zaznaczałeś kanał na którym chcesz dokonać operacji, była gałka od gainu, sekcja fizyczna barwy, wysyłki do auxów. W dobie społeczeństwa ajpadowego, zakochanego w ekranach dotykowych, ze względu na cenę, wszystko zaczyna być realizowane poprzez ekrany. Gain? - wystarczy dotknąć na ekranie i dokręcić gałką - jedną do wszystkiego.Barwa - użyć dwóch palców. Przycisk odpowiadający za wysyłki? - jest w menu.

W ten sposób konsoleta cyfrowa pozbawiana jest najdroższego elementu, czyli enkoderów i układów je obsługujących, stając się po prostu komputerem z dodanymi suwakami i ekranikiem. Wytwarzanie staje się tańsze i prostsze a my cieszymy się, że nowe urządzenia są tak seksi :)


Zobaczcie S21 od DiGiCo - tam dopiero jest walka człowieka z materią - zamiast realizować dźwięk, stajesz się operatorem deski, który nie zastanawia się nad tym, jak wykręcić wokal. Zastanawiasz się, gdzie jesteś i jak zrobić to co chcesz, nie popełniając błędu.
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2290
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2015-04-21, 12:25   

Hans, to się akurat zgadza, przez bite 10 minut kminiłem jak odsłonić sobie widok całego widma korekcji, którego połowę zasłaniały mi jakieś kolorowe paski z dynamiką. Akurat tej ani nie uruchamiałem ani nie używana była...
_________________

 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 789
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-05-18, 12:51   

No i jest nowa zabawka (-:

[ Dodano: 2015-06-06, 10:09 ]
Pierwszy zonk - wczoraj po rozstawieniu gratów odpaliłem stół, podłączyłem mikrofon - działa. Zmieniłem sceny kilka razy i... nie działa. W monitory idzie dźwięk, na front nie. Nie skaczą diody, nic. Tak, jakby w ogóle kanał nie był dodany do STEREO. W stereo nic nie chciało wchodzić. Siedziałem z pół godziny i się zastanawiałem, co jest nie tak. Zmiany scen też nie pomagały.
Wyłączyłem, włączyłem i dźwięk powrócił. Mam najnowszego softa.

EDIT:
Nie mam najnowszego softa, właśnie znalazłem wersję 2.12. Po zakupie było 2.08, zaktualizowałem do 2.10. Zaraz zmienię na 2.12 i zobaczymy.
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2290
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2015-06-07, 00:13   

A tak serio to bolączko nowego softu, miałem tak ostatnio przy linkowaniu m32 z x32. Po zmianie HA gain kanał do sumy zniknął a w monitory poprzez x-a szedł jak złoto.
_________________

 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 789
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-06-07, 09:30   

Wczoraj zainstalowałem ten 2.12 i niby impreza bez problemu. A czy u innych posiadaczy też mruga ekran przy zmianie okienek? Z tego co pamiętam, to w X32 zmieniały się ekrany normalnie, a tu jest takie mrugnięcie, jak przy zmianie programów w starych telewizorach.
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2290
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2015-06-07, 10:44   

Bywa czasem.
_________________

 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 789
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-06-08, 07:25   

Jeszcze jedna ciekawostka. Z busów 9-10, 11-12 zrobiłem sobie podgrupy. Dodając do podgrup 9-10 COKOLWIEK, na wlocie rozpiernicza się panorama :D Losowo się ustawia. Dodając do podgrupy 11-12 wszystko jest OK. Na początku nie skojarzyłem co się dzieje, dlaczego mam wszysttkie panoramy pokręcone po inicjalizacji stołu i tylko dodania wlotów do grupy :D
Sprawdzane na kilku scenach, powtarzalność 100% (-:
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2290
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2015-06-08, 12:15   

Tego nie znałem, sprawdzę w weekend.
_________________

 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 20
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2015-06-09, 15:35   

guitarman6666, tak ekran mruga, w X32 z najnowszym softem też.

guitarman6666, DjDamiano, problem panoram jest, na początku był też w matrycach.
W grupach widocznie jeszcze nie poprawili.

Poza tym, są straszne lagi grupa, a suma.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 34
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 789
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-06-25, 17:57   

Dobra, w X32 kiedyś widziałem filrty na matrixach i sumie i chyba na busach Butterworth, Bessel itp. W M32 szukam i znaleźć nie mogę. Też są, czy już nie ma?
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2290
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2015-06-25, 18:43   

Tak samo na matrix-ach ostatnie zamiennie na crossoverowe przez co zamiast 6 masz 4.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl