Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
nagrywanie wielościeżkowe
bogusmc 
Aspirant d/s smyczy

Nagłośnienie: 2300
Wiek: 29
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 17
Skąd: Międzyrzec Podlaski
Wysłany: 2015-04-05, 00:51   nagrywanie wielościeżkowe

Witam
chciałbym podczas imprezy nagrać wielościeżkowo sztukę za pomocą cubase 7.5
W x32 mam kartę tylko USB (nie ma firewire) ale to chyba nie powinno przeszkodzić
problem w tym, że pierwszy raz będę to robił i tu zachodzi pytanie
czy w samej konsoli muszę coś ustawić aby uaktywnić takie nagrywanie czy tylko w programie ustawiam?
Bo jeśli chcę odtwarzać to muszę ustawić na których kanałach ma grać karta USB. jak to jest w drugą stronę?

pozdrawiam
 
 
bassior 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 241
Skąd: się wziął Jarosław?
Wysłany: 2015-04-08, 13:37   

W x32 w SETUP zakładka CARD musisz zaznaczyć ile kanałów "in" ile "out", ściągnąć sterowniki ASIO X-USB, no i niewiem jak tam jest w tym CUBASE, być może przyporządkować kanały.
 
 
bogusmc 
Aspirant d/s smyczy

Nagłośnienie: 2300
Wiek: 29
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 17
Skąd: Międzyrzec Podlaski
Wysłany: 2015-04-08, 13:48   

W cubase to sobie poradzę w przyporządkowywaniem kanałów, ważne, żeby komputer widział 32 wejścia.
jeszcze mam pytanko: jeśli w x32 włączę opcję np 8 kanałów wyjściowych to oznacza, że mixer będzie wysyłał osiem pierwszych kanałów? czy tam też się ustawia których osiem kanałów ma wysłać na kartę? Czy jest to na sztywno przypisane 1-8?

dzięki za pomoc
 
 
bassior 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 241
Skąd: się wziął Jarosław?
Wysłany: 2015-04-08, 13:54   

Chyba na sztywno, nie sprawdzałem. W reaper przestawiałem tylko który ch na który track ma wchodzić.
Ostatnio zmieniony przez bassior 2015-04-08, 13:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
bogusmc 
Aspirant d/s smyczy

Nagłośnienie: 2300
Wiek: 29
Dołączył: 15 Sty 2015
Posty: 17
Skąd: Międzyrzec Podlaski
Wysłany: 2015-04-08, 14:17   

jasne, dzięki jeszcze raz za pomoc
 
 
bassior 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 241
Skąd: się wziął Jarosław?
Wysłany: 2015-04-09, 08:10   

Na zdrowie :smile:
 
 
godj 
Aspirant d/s smyczy

Nagłośnienie: 3000
Oświetlenie: brak
Wiek: 35
Dołączył: 22 Lis 2015
Posty: 2
Skąd: łódź
Wysłany: 2015-11-22, 12:30   

Mam podobne pytanie aczkolwiek chodzi mi bardziej o nagrywanie np. wokalu po bramce, kompresorze i efekcie w tym przypadku delay. Oglądałem już kilka tutoriali i opisów jak to mniej więcej zrobić ale niestety być może robię jakiś błąd gdzieś wcześniej…

W moim przypadku (x32 producer + cubase 5) mikrofon mam wpięty w wejście 1 w mikserze zapiętą bramkę, kompresor i pogrzebane w eq - poczym poprzez sends on fader na busie 13 dodany efekt delay który oczywiście w monitorach słychać ale w cubase już się nie nagrywa natomiast bramka kompresor i eq owszem. W cubase też nagrywam wokal na kanale 1. Pytanie moje jest gdzie robię błąd ? Być może źle dodaje efekt bądź coś jest źle w routingu. Najlepiej gdyby ktoś mądry napisał mi od początku do końca jak zrobić to prawidłowo, ponieważ większość informacji które udało mi się na ten temat znaleźć jest niepełna.

Gdyby była potrzeba prześle zdjęcia ustawionego routingu w moim stole bądź dostarczę wszelkich innych potrzebnych informacji.

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
_________________
music take us where words cannot
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 20
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2015-11-22, 13:40   

bassior napisał/a:
Chyba na sztywno, nie sprawdzałem. W reaper przestawiałem tylko który ch na który track ma wchodzić.


Nie jest na sztywno.

Natomiast wyjścia direct na kartę są wybierane grupami 8 kanałów, tak samo jak paczowanie wejść, z stołu i stageboxów. Możesz wybrać dowolną ósemkę.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-11-22, 19:07   

godj, w takim trybie używania efektów, na kanale zawsze będzie miał suchy sygnał. Efekt jest domiksowany na tym powrocie/busie i żeby go nagrać musiał byś ustawić by pobierało też to wejście (nie bawiłem się jeszcze w nagrywanie na tym stoliku, więc nie wiem czy da się zrutować na kartę cokolwiek innego niż 32 wejścia mikrofonowe. Pytanie, nie wolisz nagrać suchego wokalu a efekt dołożyć potem po vst?

ciasteczkowypotwor, Ta ósemka jest trochę myląca, bo potem i tak możesz wiekszość indywidualnie zmienić w ustawieniach kanału
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
godj 
Aspirant d/s smyczy

Nagłośnienie: 3000
Oświetlenie: brak
Wiek: 35
Dołączył: 22 Lis 2015
Posty: 2
Skąd: łódź
Wysłany: 2015-11-23, 20:00   

Oczywiście mógłbym całość zrobić w daw-ie a stołu używać tylko do przepuszczenia sygnału przez fat-ch ale nie do końca o to chodzi. Najprościej mówiąc chciałbym nagrywać wszystko w daw-ie to co słyszę w monitorach już po całym miksie łącznie ze wszystkimi zabiegami na desce tak żeby cubase służył tylko i wyłącznie jako wielośladowy rejestrator.
Metodą prób i błędów w końcu udało mi się nagrać efekt który zapiąłem do bus-a i pomogła w tym zmiana routingu w zakładce out 1-16 z direct out na monitor. Sytuacja znów komplikuje się kiedy np. na wokal mam zapięty efekt stereo delay którego rozłożenie w panoramie bardzo ładnie słyszę w monitorach ale po nagraniu oczywiście stereo ginie. Czyli jest postęp ale już kolejny problem :P W daw-ie oczywiście też próbuję nagrywać ślad w stereo ale na razie jeszcze bez pożądanego efektu.

Będę próbował ogarnąć to nagrywanie i na pewno podzielę się tutaj ewentualnymi sukcesami co nie zmienia faktu iż dalej liczę na pomoc kogoś mądrego ;)
_________________
music take us where words cannot
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-11-24, 11:07   

Bo wysyłka jest w mono. dopiero powrot jest stereofoniczny. Więc jeśli dobrze kombinuję, musiał byś podebrać nie busa, tylko powrót efektu
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 20
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2015-11-24, 21:06   

bartek3033, można zmienić wlot na kanał-fader, spośród wcześniej wybranych ósemek.
Natomiast wyjścia na kartę mogą być tylko ósemkami.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
bassior 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 26 Paź 2009
Posty: 241
Skąd: się wziął Jarosław?
Wysłany: 2015-12-03, 14:37   

godj napisał/a:
Oczywiście mógłbym całość zrobić w daw-ie a stołu używać tylko do przepuszczenia sygnału przez fat-ch ale nie do końca o to chodzi. Najprościej mówiąc chciałbym nagrywać wszystko w daw-ie to co słyszę w monitorach już po całym miksie łącznie ze wszystkimi zabiegami na desce tak żeby cubase służył tylko i wyłącznie jako wielośladowy rejestrator.
Metodą prób i błędów w końcu udało mi się nagrać efekt który zapiąłem do bus-a i pomogła w tym zmiana routingu w zakładce out 1-16 z direct out na monitor. Sytuacja znów komplikuje się kiedy np. na wokal mam zapięty efekt stereo delay którego rozłożenie w panoramie bardzo ładnie słyszę w monitorach ale po nagraniu oczywiście stereo ginie. Czyli jest postęp ale już kolejny problem :P W daw-ie oczywiście też próbuję nagrywać ślad w stereo ale na razie jeszcze bez pożądanego efektu.

Będę próbował ogarnąć to nagrywanie i na pewno podzielę się tutaj ewentualnymi sukcesami co nie zmienia faktu iż dalej liczę na pomoc kogoś mądrego ;)


Może spróbuj pobrać wyjścia efektu na kanały.
 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 35
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 788
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-12-03, 18:15   

Zainsertuj poprostu efekt na kanał, a nie przez wysyłki. Jeśli da się nagrać po bramce i po EQ, to na pewno da się nagrać po Insercie.
Ewentualnie ustaw powrót efektu na kanały np. 31/32 i dodatkowo je nagraj. Wtedy suchy wokal będziesz miał osobno i efekt osobno. Po puszczeniu razem będzie jak z głośników. Żeby usłyszeć w DAWie efekt stereo powrotu, musisz poprostu rozpanoramować w DAWie kanały 31/32.
Ostatnio zmieniony przez guitarman6666 2015-12-03, 18:19, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 20
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2015-12-15, 08:36   

guitarman6666, tak stereo delay, na mono wokal, geniusz.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
guitarman6666 
Stagehand - to brzmi dumnie



Nagłośnienie: 2 x 45
Pomógł: 11 razy
Wiek: 35
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 788
Skąd: Zamość nad Łabuńką
Wysłany: 2015-12-15, 13:00   

ciasteczkowypotwor napisał/a:
guitarman6666, tak stereo delay, na mono wokal, geniusz.
Czego nie zrozumiałeś, bo nie czaję za bardzo?
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2016-01-07, 18:02   

Hej, Miałem przyjemność wczoraj nagrywać pierwszy raz na berku :D I nasuwa mi się jedno zasadnicze pytanie. Idzie ustawić w którym miejscu toru jest pobierany sygnał do nagrania? Bo nigdzie tej opcji nie zauważyłem. A jeśli nie idzie, to skąd pobierany jest na sztywno? Mam niejasne przeczucie że to nie jest czysty sygnał z preampu. Czyżby po Low passie? a może jeszcze dalej?
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
sebagnych 
Patrz i się ucz


Nagłośnienie: 0000
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2012
Posty: 39
Skąd: daleko
Wysłany: 2016-01-08, 14:39   

Sygnal jest pobierany z Directów , czyli sprzed faderów.
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 39
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2289
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2016-01-08, 22:31   

Seba, a nie aby po preampie?
_________________

 
 
sebagnych 
Patrz i się ucz


Nagłośnienie: 0000
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 14 Gru 2012
Posty: 39
Skąd: daleko
Wysłany: 2016-01-12, 11:09   

hmm możliwe przepraszam za wprowadzanie w bład.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl