Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jak ustawić limiter napięciowy
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 19
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2011-01-14, 12:00   Jak ustawić limiter napięciowy

Jak ustawić limiter napięciowy.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
kardal 
Estradowiec - oaza spokoju



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: Nie lubię poniedziałku
Oświetlenie: Ciemność..widze ciemność
Pomógł: 352 razy
Wiek: 48
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 7217
Skąd: Kraków<ja>Bielsko
Wysłany: 2011-01-14, 13:13   

Nie moge rozpakować tego zip-a
_________________
Jak i co byś nie realizował to zawsze znajdzie się osoba, która stwierdzi, że zrobi to lepiej. Poproszona o to, by zrobiła to lepiej zostawia to zadanie tobie
 
 
Volt 
Realizator FOH



Nagłośnienie: 1800
Oświetlenie: 3x 23W w pokoju
Pomógł: 77 razy
Wiek: 28
Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 1982
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2011-01-14, 13:57   

kardal napisał/a:
Nie moge rozpakować tego zip-a

Bo to rar, w załączniku repack do zip.
_________________
Unitra-FAN
>>> eRmail zarabiaj na czytaniu emaili, 20 zł za rejestrację <<<
 
 
kardal 
Estradowiec - oaza spokoju



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: Nie lubię poniedziałku
Oświetlenie: Ciemność..widze ciemność
Pomógł: 352 razy
Wiek: 48
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 7217
Skąd: Kraków<ja>Bielsko
Wysłany: 2011-01-14, 14:58   

No całkiem "mądry' przykład
_________________
Jak i co byś nie realizował to zawsze znajdzie się osoba, która stwierdzi, że zrobi to lepiej. Poproszona o to, by zrobiła to lepiej zostawia to zadanie tobie
 
 
miszko 
Asystent FOH/MON


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Maj 2007
Posty: 848
Skąd: Myślenice
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2011-01-14, 20:25   

Hmm nom mnie jakoś na kolana nie powaliło, ale to pewnie przez te pracownie, ciągle wzory i wzory wiec na mnie to wrażenia nie robi.

Zresztą I-Tech ma wbudowany limiter napięcie wyjściowego wiec bez liczenia podajemy napięcie jakie obliczył producent kolumn. JBL podaje taki parametr.

[ Dodano: 2011-01-14, 20:31 ]
Tu się pojawia mały problem:

Cytat:
Wartość P0=1mW oraz Z0=600om została przyjęta dawno dawno temu jako wartość
standardowa.


Nie wszyscy producenci sprzętu pro audio tak przyjmują
dla nie których Uo=1V i to jest niewątpliwie problem, kilkukrotnie z tym się spotkałem.

[ Dodano: 2011-01-14, 20:33 ]
Tak off top kto to pisał ?
Jest tam parę rzeczy opisanych dość dziwnie.

[ Dodano: 2011-01-14, 20:35 ]
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz dlaczego akurat bierzemy moc ciągła a nie muzyczną a nawet szczytową.

Przecież dźwięk to nie sinus a te obliczenia są poprawne dla sinusa.
_________________
Gdyby któryś z kolegów działał coś w okolicach Myślenic (Krakowa) potrzebował technika,
proszę o kontakt kom (517 563 570) ewentualnie PW.
 
 
Damianos115 
Monitorowiec



Nagłośnienie: FOH-7kW MON-2,4kW
Oświetlenie: 14kW
Pomógł: 14 razy
Wiek: 22
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 1075
Skąd: Złotoryja
Wysłany: 2011-01-14, 20:49   

Tak ale limiter ma zabezpieczać a nie katować głośniki.
_________________
www.dami-bis.pl
Pozdrawiam Damian
 
 
miszko 
Asystent FOH/MON


Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Maj 2007
Posty: 848
Skąd: Myślenice
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2011-01-14, 21:15   

zabezpieczyć to nie znaczy że mamy nie wykorzystać tego za co zapłaciliśmy, ZABEZPIECZYĆ jeżeli mam tylko w 70% wykorzystywać sprzęt to nie trzeba mi limitera.

[ Dodano: 2011-01-14, 21:32 ]
Sorki to CERWIN VEGA podawał napięcie maksymalne.
_________________
Gdyby któryś z kolegów działał coś w okolicach Myślenic (Krakowa) potrzebował technika,
proszę o kontakt kom (517 563 570) ewentualnie PW.
Ostatnio zmieniony przez miszko 2011-01-14, 21:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 19
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2011-01-14, 22:10   

miszko, Co ma moc odniesienia do napięcia? Tak już się przyjęło p0=1mW, to nie jest mój wymysł.

Tak dźwięk to nie sinus, ale wzmacniacz nie ma parametru moc muzyczna, wzmacniacz może oddać moc ograniczoną maksymalnym napięciem, zakładając że prądu mu starczy i przy maksymalnym wysterowaniu nie spada, jakie może odłożyć na określonej rezystancji. Prosty wzór P=U^2/R.
Jeżeli kolega zna inny sposób obliczania limitera napięciowego, prosimy go przedstawić.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
dziub-dziub 
Lord Dziuku Dziub Padawan



Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: DK: FOH:6kW MON: 2kW
Pomógł: 179 razy
Wiek: 28
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 4401
Skąd: Almost Łochów
Wysłany: 2011-01-15, 01:30   

ciasteczkowypotwor napisał/a:
ale wzmacniacz nie ma parametru moc muzyczna
??
_________________
Nie ma większych kłamców od dystrybutorów...
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 19
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5719
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2011-01-15, 04:55   

dziub-dziub, No dobrze, są tacy co go podają. Ale fizycznie nie jest możliwe, aby wzmacniacz oddał moc większą niż kwadrat napięcia zasilającego przez impedancję obciążenia.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
Volt 
Realizator FOH



Nagłośnienie: 1800
Oświetlenie: 3x 23W w pokoju
Pomógł: 77 razy
Wiek: 28
Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 1982
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2011-01-15, 11:27   

kardal napisał/a:
No całkiem "mądry' przykład
Jeśli to do mnie to weź pod uwagę że w łindołsie nie ma standardowo możliwości rozpakowywania rar, Ty powiedziałeś że to zip, więc pomyślałem ze wiesz ze łindołs rozpakowuje zipy, a że to rar to nie rozpakowało dlatego przepakowałem do zip.
_________________
Unitra-FAN
>>> eRmail zarabiaj na czytaniu emaili, 20 zł za rejestrację <<<
 
 
Emmanuel Studio 
Zapnę wtyczki


Nagłośnienie: Turbosound, Coda
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 20 Paź 2007
Posty: 573
Skąd: Bielsko-Biała
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2011-01-15, 12:31   

Limiter napięciowy czy jak go tam nazywacie reaguje na wartość chwilową napięcia czyli do obliczeń musimy używać wartości chwilowej napięcia a nie wartości skutecznych. Wtedy jest szansa że na głośniku "odłoży" się ta magiczna katalogowa moc rms bez zniekształceń. Dlatego w myśl tej zasady moc rms wzmacniaczy powinna być równa mocy programowej głośników wtedy mamy władzę nad limiterami a wzmacniacze traktujemy jak czarne skrzynki które trzeba od czasu do czasu wyczyścić z kurzu. Taki układ gwarantuje długą i bezawaryjna pracę w ciężkich warunkach. Kolega miszko po części nieświadomie zwrócił uwagę na istotną rzecz. Ustawienie limitera na 70% czyli mniej więcej to będzie 1dB poniżej magicznego punktu 0 i eksploatowanie sprzetu w takich warunkach przez długi czas z często działającym limiterem jest zabójcze dla głośników ponieważ bardzo wzrasta średnia moc oddana do głośnika, paradoksalnie lepiej władować w głośnik w peaku moc 2 większą (programową) i dopiero wtedy ustawić próg działania limitera. Takie jest moje zdanie :)
_________________
www.scena.bielsko.pl +48 508 536 682
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl