Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Wzmacniacz HA
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-06, 14:09   

Volt, czy pan próbuje mnie obrazić?

Jak znajde chwilkę to zrobię fotkę wewnątrz.
Najważniejsza różnica w wydzielaniu ciepła jest taka, że HA jest w klasie 2H, a PLX w klasie H. Sprawności wynosza mniej więcej 85% i 75%.
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-06, 14:17   

Witam
A jaka jest róznica mocy ciągłej, w prównaniu z moca "muzyczną" czyli w impulsie. Nadal przetwornice niestabilizowane?
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-06, 23:34   

To nie są lekkie wzmacniacze i nie ma w nim przetwornicy. HA6001 waży 35kg. Co prawda to i tak nie tak dużo bo zasila zwykle 4ry basy o łącznej wadze 260kg.
A zatem jak w klasycznej technice nalogowej, moc muzyczna jest rzędu 160%, oczywiście przy zasileniu pełnym obciązeniem, a nie jakąś impedancją pośrednią.

Wzmacniacze lekkie będą może za kilka miesięcy, a może nie będą...nie wiem czy mi sie chce...
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
Ostatnio zmieniony przez dr_aus 2012-02-06, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Volt 
Realizator FOH



Nagłośnienie: 1800
Oświetlenie: 3x 23W w pokoju
Pomógł: 77 razy
Wiek: 28
Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 1982
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2012-02-06, 23:58   

dr_aus napisał/a:
Volt, czy pan próbuje mnie obrazić?
Nie, ale sądziłem że PLX jest na tyle dobry że aż tak wiele się nie zmieniło, przepraszam jeśli uraziłem.

Dlatego myślałem że wygląda to podobnie.

[ Dodano: 2012-02-07, 00:00 ]
dr_aus napisał/a:
Wzmacniacze lekkie będą może za kilka miesięcy, a może nie będą...nie wiem czy mi sie chce...
Lekkie są już chyba bardziej pożądane, jak ciężkie.
_________________
Unitra-FAN
>>> eRmail zarabiaj na czytaniu emaili, 20 zł za rejestrację <<<
 
 
papaj00 
Asystent FOH/MON



Nagłośnienie: 2xHF40 2xSTK612 dr_aus
Oświetlenie: HA 4000 H2400
Pomógł: 15 razy
Wiek: 39
Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 835
Skąd: Marek Kowalski Golub-Dobrzyń
Wysłany: 2012-02-07, 06:48   

Jeśli kolega dr_aus pozwoli zrobię fotki środka ha4000 i h2400.
_________________
Petr: To chyba nie jest normalne, żeby mucha mówiła o korekcji przesunięć fazowych.
Arabela: A czemu by nie?

530369665 (PLAY)
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-07, 12:43   

6001 będzie bardziej reprezentqtywny, zresztą na zdjęciu volta jest plx4000A a nie 4000
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-07, 15:07   

dr_aus napisał/a:
To nie są lekkie wzmacniacze i nie ma w nim przetwornicy. HA6001 waży 35kg. Co prawda to i tak nie tak dużo bo zasila zwykle 4ry basy o łącznej wadze 260kg.
A zatem jak w klasycznej technice nalogowej, moc muzyczna jest rzędu 160%, oczywiście przy zasileniu pełnym obciązeniem, a nie jakąś impedancją pośrednią.

Wzmacniacze lekkie będą może za kilka miesięcy, a może nie będą...nie wiem czy mi sie chce...

Zatem, jesli ktos zasila nim głosniki w reżimie "moc program", zakładając moc ciągłą, to powinien sobie zafundowac precyzyjny limiter...
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-07, 15:55   

a dlaczego?
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
 
 
Volt 
Realizator FOH



Nagłośnienie: 1800
Oświetlenie: 3x 23W w pokoju
Pomógł: 77 razy
Wiek: 28
Dołączył: 05 Lut 2007
Posty: 1982
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2012-02-07, 15:57   

dr_aus napisał/a:
6001 będzie bardziej reprezentqtywny, zresztą na zdjęciu volta jest plx4000A a nie 4000
i 3200
_________________
Unitra-FAN
>>> eRmail zarabiaj na czytaniu emaili, 20 zł za rejestrację <<<
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 12:03   

dr_aus napisał/a:
a dlaczego?

Witam
Załózmy że te 160% to 1600W. Zatem 100& to 1000W. Moc "program" to z reguły moc 2 x wieksza od mocy AES, zatem głosniki juz dostaja moc 2 x wieksza, od mocy AES. "dodatkowe" w impulsie jeszcze 600W może skutecznie 'zniechęcić" takie głosniki do dalszej pracy.
Tak duza róznica mocy ciagłej RMS, od mocy muzycznej, dla mnie jest wykładnia, aby zastosowac głosniki o mocy AES, mocy RMS tego wzmacniacza, bez prezyzyjnego limitera, lub jak w poprzednim poscie, żywotnośc głosników zabezpieczyc dobrym, precyzyjnym limiterem.
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 14:01   

Ależ skąd, jest wręcz przeciwnie. We wzmaniaczu jest precyzyjny limiter, który dopasowuje się do aktualnego napięcia zasilania. Kiedy idzie sygnał szpilkami, to pozwala na chwilowe przekroczenie mocy RMS, kiedy sygnał zaczyna być bardziej ciągły, tzn ma większą moc średnią, to zasilanie opada, w efekcie głośnik nie przekroczy mocy RMS.

Rozwiązanie stare jak świat i dlatego wzmacniacz z trafem brzmi lepiej od cyfrwki, bo cyfrówka o mocy 1000W RMS ma 1000W mocy muzycznej. Wzmacniacz z trafem, który ma 1000W RMS ma 1600W mocy muzycznej. Jest oczywiste, że taki wzmacniacz wypadnie lepiej na muzyce.

Taki sposób zasilania jest bezpieczniejszy, można sobie pozwolić na więcej.
A moc jaką nalezy podawac na głosnik zależy głónie od jakości głosnika, a nie tego co ktoś napisał jako moc elektryczna, dlatego uzywamy np na 18LW1400 lub 2400 wzmacniacza o mocy 1600W RMS i działa niezawodnie. Nie mogłem tak przekraczac mocy w innych głośnikach uzywanych wczesniej.
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
Ostatnio zmieniony przez dr_aus 2012-02-08, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 14:45   

dr_aus napisał/a:
Ależ skąd, jest wręcz przeciwnie. We wzmaniaczu jest precyzyjny limiter, który dopasowuje się do aktualnego napięcia zasilania. Kiedy idzie sygnał szpilkami, to pozwala na chwilowe przekroczenie mocy RMS, kiedy sygnał zaczyna być bardziej ciągły, tzn ma większą moc średnią, to zasilanie opada, w efekcie głośnik nie przekroczy mocy RMS.

Rozwiązanie stare jak świat i dlatego wzmacniacz z trafem brzmi lepiej od cyfrwki, bo cyfrówka o mocy 1000W RMS ma 1000W mocy muzycznej. Wzmacniacz z trafem, który ma 1000W RMS ma 1600W mocy muzycznej. Jest oczywiste, że taki wzmacniacz wypadnie lepiej na muzyce.

Taki sposób zasilania jest bezpieczniejszy, można sobie pozwolić na więcej.
A moc jaką nalezy podawac na głosnik zależy głónie od jakości głosnika, a nie tego co ktoś napisał jako moc elektryczna, dlatego uzywamy np na 18LW1400 lub 2400 wzmacniacza o mocy 1600W RMS i działa niezawodnie. Nie mogłem tak przekraczac mocy w innych głośnikach uzywanych wczesniej.

Ausie, tyle pisania, w celu ogłupiania.
Owszem w przypadku grania na instrumentach klasycznych, czyli kontrabas, czy gitara basowa, pierwsze "uderzenie", ma duża "impuls", potem gasnie. Wtedy taki wzmacniacz odda w miare realnie brzmienie. Dziś jednak sa syntetycznie generowane dźwieki, z bardzo równomiernym basem, zatem taki wzmacniacz bez limitera, przez chwilke omal nie zabije tym basem, a potem albo zagada przesterem, albo kilka dB słabiej...
I jaki tam siedzi limiter w nim, OPTO??czy jakis procesorek??. Jesli OPTO, to raczej cięzko go wykonac, aby w pierwszym momencie nie "przepuścił" kilka dB pomad to co potem ustabilizuje...
Jak pisąłem dobry, precyzyjny limiter, gdzie mozna precyzyjnie ustawic, tak, aby ten chwilowy impuls był jak najmniejszy, lub nie było go wcale, oczywiście, gdy głosniki zasilamy moca "program".
I nie wiem o co tak sie pieklisz. Nie twierdze ze to szajs. Pisze tylko pewne obwarowania eksploatacji tak skonstruowanego wzmacniacza, w pewnych rodzajach zastosowania.
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 15:29   

Silver ja się przeciez nie pieklę, tylko wiem, że Twoja wiedza na temat wzmacniaczy jest troche mityczna. I piszę tego na podstawie tylko tego wątku. Gdybyś chciał zwyczajnie zapytać to bym odpowiedział, a ty twierdzisz i to błędnie, stąd jedyny trafny wniosek, że to Ty ogłupiasz siebie i innych.

Każdy dobry limiter jest cięzko wykonac, szczególnie bez doświadczenia. W trakcie 15letniej kariery powracałem do limitera wielokrotnie, ale najbardziej owocne wyniki były dopiero w zeszłym roku, ponieważ wcześniej nie miałem możliwości testowac tego na gotowych sytstemach, kiedy pracowałem w ADSie.

Prowadziłem próby z limiterem na układach trnskonduktanycjychm stosowanych wiele lat wcześniej np w Crescie CA. Niestety układy te mają zbyt duże zniekształcenia. Stosuję optolimiter własnej produkcji, który daje radę.

Mylisz się co do sygnałów akustycznych, nawet skompesowany dzwięk ma odstęp mocy średniej większy niż 3dB. Przeciętnie jest to ok 6-8 dB, a odstęp 3dB znam w tylko jednym numerze, któy testuje do pomiaru sprawności chłodzenia, bo do słuchania to on się nie nadaje. >3dB oznacza, że szczyty są wieksze niż 200% mocy średniej, a stąd nietrudny wniosek, że 160% lezy w zakresie daleko od zjawiska, które próbujesz w tym przypadku lansować.

To, że limiter nie działa precyzyjnie nie ma nic wspólnego z zapasem mocy muzycznej, to zupełnie odrębny temat.
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 16:18   

dr_aus napisał/a:
Silver ja się przeciez nie pieklę, tylko wiem, że Twoja wiedza na temat wzmacniaczy jest troche mityczna. I piszę tego na podstawie tylko tego wątku. Gdybyś chciał zwyczajnie zapytać to bym odpowiedział, a ty twierdzisz i to błędnie, stąd jedyny trafny wniosek, że to Ty ogłupiasz siebie i innych.
..

Ausie, moja "mityczna" wiedza czerpana jest z dzieł, mitycznych staruszków, Macieja Feszczuka, M. Nadachowskiego, Z. Kulki, i kilku innych których na prędce nie potrafie wymienic. Może ominęła mnie jakas Twoja praca naukowa, ksiązka napisana przez Ciebie obalająca ich "mitycznośc", jesli tak, podaj tytuły, nazwiska autorów...Wspomniani ludzie twierdzili to samo, im lepszy zasilacz, im mnieja róznica miedzy moca muzyczna a moca RMS tym LEPSZY WZMACNIACZ...
Czekam na tytuły, i wreszcie sie doszkole...
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
Ostatnio zmieniony przez SILVER SOUND 2012-02-08, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 16:43   

Kulka i Nadachowski nie zajmowali się dużymi sygnałami.

Jednak twoja wypowiedż wynika z niezrozumienia tematu. We wzmacniaczach hi-fi podawało się moce muzyczne, a małe transformatory mają zdecydowanie większa rezystancję. Wystarczy sobie wyobrazić, że rezystancja transformatora zalezy od mocy, a impedancja kolumn jest przecież taka sama. Wzmacniacz który miał sztywniejszy zasilacz miał większą moc RMS.

Sytuacja zaczyna się zmieniać powyżej mocy rzedu 1-2kW. Transformatory mają bardzo małą rezystancję.

W duzych wzmacniaczach jest inaczej. Po pierwsze moce podaje się RMS, a przynajmniej większośc nadal tak podaje, bo coraz częsciej zaczyna podawać się moce muzyczne (np ADS HXi, Behringer i inne chińczyki). Jeśli podajesz moc RMS, to więcej mocy ma wzmacniacz z "miększym" zasilaniem. Jednakże nie może być zbyt miękki, bo transformator wydzielałby zbyt dużo mocy. To jest kwestia kompromisu.

Napisałbym chętnie książkę, ale obawaim się, że nie stać mnie na to. Ile osób kupiłoby taką książkę? No, chyba żeby ją przetłumaczyć na język chiński. Dlatego wybacz, ale musze zarobić na siedzibę i na węgiel a idzie jak woda z kranu.
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 16:59   

dr_aus napisał/a:
Kulka i Nadachowski nie zajmowali się dużymi sygnałami.

Nigdzie tego nie przeczytałem, a ich wypowiedzi tyczyły sie raczej konstrukcji wzmacniaczy ogólnie, bez dzielenia na moce małe / duze, domowe / 'estradowe'...
.....
dr_aus napisał/a:
Napisałbym chętnie książkę, ale obawaim się, że nie stać mnie na to. Ile osób kupiłoby taką książkę? No, chyba żeby ją przetłumaczyć na język chiński. Dlatego wybacz, ale musze zarobić na siedzibę i na węgiel a idzie jak woda z kranu.

Zatem skoro to "mitycy", jak prosiłem w poprzednim poście podaj mi tytuły, autorów literatury, która potwierdza Twoje wywody, i udowadnia moje "niezrozumienie" tematu.
I nie jest prawda, że impulsowy wzmacniacz mozna skonstruowac tylko jako"sztywny", czyli jak pisałes, moc muzyczna == mocy RMS. We wzmacniaczach z oddzielna przetwornica, i oddzielnymi stopniami mocy impulsowymi, nie ma jakiegokolwiek problemu, na wykonanie podobnego do analogowego, wzmacniacza. Skoro tego nie robia, to chyba tez są 'mitycznie" wykształceni...
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 17:33   

Wbrew pozorom sztywne zasilanie jest o wiele łatwiejsze w przetwornicy, chociażby z faktu łatwego przesyłania błedu ze strony wtórnej na strone pierwotną. Po prostu bład przesyła się z dużym bedem, co niema wielkiego wpływu na działanie, bo układ dąży do wyzerowania błędu. Poza tym takie są dostępne układy scalone. Zeby zrobić przetwornicę do audio na duże moce, to jest bardzo ambitny projekt, który trzeba zrobić na piechotę bez scalaków. Mnie taki projekt zajął prawie dwa lata ( jest na etapie przed wdrożeniem, więc napewno będzie potrzebował jeszcze troszke czasu)

Reasumując robią sztywne zasilanie z racji oszczędności. To o ile dobrze kojarzę nie jest Ci chyba obce zjawisko. Tak samo jak można zrobić PFC do zasilacza, a prawie nikt nie robi.

Silver moja wiedza przekracza wiedze zawarta w jakichkolwiek książkach, nie wiem jak jest teraz, ale dobrych opracowań na temat klasy H nie było w czasach, kiedy zaprojektowałem pierwszy stopień końcowy. Drażni mnie brak zupełnego poszanowania pracy konstruktora przez Polaków, skoro jako jedyny w tym kraju zaprojektowałem wzmacniacz w klasie H, a innym sie to nie udało, to może jednak mam jakies drobne pojęcie na ten temat?
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
Ostatnio zmieniony przez dr_aus 2012-02-08, 17:39, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 17:43   

Oj Ausie, ale sciemniasz...
Nigdzie nie pisałemże ten wzmacniacz jest "bee', opisałem tylko jak skorzystac z jego mocy, w okreslonej aplikacji.
A jako dowód ściemy, niech beda impulsowe agregaty spawalnicze, ze stabilizają prądu, gdzie moce sięgają minimum mocy przetwornic, z tego STX-a 14kW wzmacniacza, lub nawet kilka razy więcej.
Rodzaj, czy "na 'piechotkę" czy za pomoca scalaka to sie pozyska, jest nieistotny, bo o możliwościach mocowych takiej przetwornicy decyduja całkiem inne elementy.
Rozumie, że skoro mie ma literatury, dyskwalifikującej wywody wymienionych wczesniej panów, ich twierdzenia sa nadal obowiazujace...
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
 
 
dr_aus 
Realizator FOH



Pomógł: 65 razy
Wiek: 41
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 1931
Skąd: Borki Prusinowskie k. Łodzi
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 19:08   

Silver, jeśli naprawdę wiesz jak najlepiej to zrobić, zaprojektuj i sprzedawaj. Możesz sobie wierzyć komu chcesz, czytac ksiązki jakie chcesz.

Stabilizacja prądu w końcówkach nie działa prawidłowo, bo jest to w istocie ogranicznik pradu. To nie działa dobrze chociażby z powodu zmiennej impedancji głosnika. A poza tym z racji indukcyjności w obwodzie jak ograniczysz prąd, to pójdzie szpilka w napięciu (która potem wyjdzie w driverze).
Po drugie głośnik potrzbuje nadwyżki mocy liczonej w dziesiątkach milisekund, a typowe przetwornice nie mają takiej pojemności w zasilaniu, żeby utrzymać moc przez dłużej niż kilkaset mikrosekund.
Można więc zroić lepiej, trzeba tylko chcieć.
A od układu sterującego nie zalezy moc, przynajmniej nie bezpoiśrednio, ale sposób działania napewno.
_________________
wypowiedź zawiera lokowanie produktu |
made in poland, instalacje, serwis, imprezy, http://www.dr-aus.pl
Ostatnio zmieniony przez dr_aus 2012-02-08, 19:42, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
SILVER SOUND 
Awanturnik zatwardziały RECYDYWISTA



Pomógł: 161 razy
Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 3676
Skąd: Łuków
Ostrzeżeń:
 12/10/11
Wysłany: 2012-02-08, 19:39   

dr_aus napisał/a:
Silver, jeśli naprawdę wiesz jak najlepiej to zrobić, zaprojektuj i sprzedawaj. Możesz sobie wierzyć komu chcesz, czytac ksiązki jakie chcesz.

Kolego, to Ty mi zarzuciłeś "mityczną' wiedze, ale nie potrafisz podac żródeł swojej, obalajacej załozenia moich "mitycznych' idoli.. Zatem wniosek prosty, Ty nie masz racji, a na "kolanie" tworzysz teorie Tobie wygodne.

dr_aus napisał/a:
Stabilizacja prądu w końcówkach nie działa prawidłowo, bo jest to w istocie ogranicznik pradu. To nie działa dobrze chociażby z powodu zmiennej impedancji głosnika.
Po drugie głośnik potrzbuje nadwyżki mocy liczonej w dziesiątkach milisekund, a typowe przetwornice nie mają takiej pojemności w zasilaniu, żeby utrzymać moc przez dłużej niż kilkaset mikrosekund.
Można więc zroić lepiej, trzeba tylko chcieć.

A co ma "piernik do wiatraka. Ja pisałem o wykonanych w technologii impulsowej SPAWARKACH, gdzie sa stabilizowane prądy, o CIĄGŁEJ wartości 100, lub nawet 400A!!!!
Sam zapedzasz się w "kozi róg", swoimi matactwami, odbierając wszystko co jest napisane, nie jako bałwochwalczy pean pochwalny o tym wzmacniaczu, jako atak na niego. Jeszcze raz powtarzam, napisałem o dośc specyficznej aplikacji takiego, z 60% róznica mocy miedzy rms, a muzyczna wzmacniacza, aplikacji.
Ty zas wbrew oczywistym faktom, mataczysz, aby udowodnic, to czego nie da sie udowodnic.
Skoro mozna skonstruowac w technice impulsowej spawarki z ciagłym pradem 100, i wiecej Amperów, to może podejzyj jak to robia, i nie rób ludzim 'wody z muzgów..że nie mozna skonstruowac "sztywnego" zasilacza impulsowego o duzej mocy. Przecza temu poza spawarkami, realne wyroby na rynku, z takimi własnie.
Jasne, ze mna trudno Tobie podyskutowac, bo mnie nie tak łatwo ciemnote wcisnąc, ale to Twój problem...
jk
_________________
NOWY ADRES DO MOJEJ STRONY!!!
www.silversound.eu
Ostatnio zmieniony przez SILVER SOUND 2012-02-08, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl